Läckert seg äppelkaka!

Läckert seg äppelkaka!

1 ägg
2 dl socker
100 g smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

2-3 äpplen
2 tsk kanel
1 tsk socker

Sätt ugnen på 175 grader C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Häll mjölblandningen i äggvispet.
Häll sedan smöret i smeten.
Smeten blir ganska trög.

Smöra och ha i ströbröd på kanterna.
Häll smeten i springformen och bred ut den ända ut i kanterna.

Skala äpplena och skär dem i ½-cmtjocka skivor.
Häll kanel och socker i en plastpåse. Lägg ner äppelskivorna, knyt åt och skaka runt äppelskivorna tills de blir täckta av kanel och socker.
Lägg äppelskivorna ovanpå smeten i formen.
Häll resten av sockret och kanelen på kakan.

Grädda i ugn 40-45 minuter.
Fallsen längst ner i ugnen.
Kakan ska vara ganska kladdig i mitten. Låt svalna före servering.
Servera med lite vaniljvisp.

Tyckte den blev lite hård i kanterna så nästa gång blir det lite kortare tid. Men gott var det


Kardemummabullar!

Kardemummabullar
225grader ca10 min, 40-50st

Ingredienser
40 st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
14 – 15 dl vetemjöl

Fyllning:
rumsvarmt smör
strösocker
mald kardemumma
Vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
Häll degspadet över jästen, salt, socker, kardemumma rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Arbeta degen på lätt mjölat bakbord.
Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30×45 cm.
Fördela fyllningen på rektanglarna.
Rulla i hop degen till en rulle, skär i lagom stora bitar.
Lägg dem i bullformar.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min.
Låt svalna på galler under bakduk.


Mazariner!

Mazariner
175grader, 12-15 min, 20st

Deg
200 g rumstempererat smör
5 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning
400 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

Blanda smöret med de övriga ingredienserna i en matberedare och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i ca 20 mazarinformar och ställ dem i kylen.

Blanda mandelmassa, socker och smör.
Tillsätt äggen ett i taget och blanda till en jämn smet.
Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ungefär 2/3-delar.

Grädda i ugnen, 175 C, i cirka 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.

Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr.
Glasera kakorna när de kallnat.


Havrerutor med nougat!

Havrerutor med nougat.

Liten långpanna 20x30cm
200 grader 10min

100g smör
4 1/2 dl havregryn
1msk mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1dl socker
2tsk vaniljsocker
2msk sirap

Garnering:
100g nougat
Evt riven vitchoklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål.
Tillsätt smöret och rör om.
Lägg i bakplåtspapper i formen.
Bred ut smeten i formen.
Grädda kakan på nedre falsen i 10 min
Skiva nougaten med osthyvel tunt,lägg ett tunt lager på den varma kakan, så den smälter.
Gör evt ett mönster med en gaffel i nougaten eller strö över lite riven vitchoklad.
Skär kakan i rutor.
Låt gärna kakan stå 20 min i kylen så att nougaten stelnar.


Silviakaka!

Silviakaka i springform

INGREDIENSER:
2 st ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 dl mjöl

Glasyr:
75 gram margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula
1,5 dl kokos att strö över

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner resten av ingredienserna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund form med avtagbar botten.
Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 30 min.
Låt kakan svalna något.
2. Smält smör i en kastrull, rör ner socker, vaniljsocker samt en äggula. Häll över kakan och strö kokos över.

Jag hade kokos på ena halvan och strössel på andra halvan.


Hallon och Blåbärs Butterkaka!

Hallon och Blåbärs Butterkaka!

175grader ca30min

Vetedeg:
25g jäst
2 1/2 dl mjölk
1krm salt
3/4dl socker
1/2tsk stött kardemumma
1/2 ägg (spara resten till pensling)
6-7dl mjöl
75g rumsvarmt smör

Fyllning:
50g rumsvarmt smör
1/2dl socker
200g hallon och blåbär, färska eller väl avrunna frysta

Tillpensling och garnering:
1/2 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke, ha i kardemumma, salt och socker i degbunken. Värm mjölken till 37 grader, häll över jästen och se till att jästen löst sig.
2. Tillsätt ägget och 4dl av mjölet. Klicka ner det riktigt mjuka smöret.( värm det ev lite i micron)
3. Häll i resten av mjölet, men ha koll så det inte blir för mycket. Spara lite till utbakningen och arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt 40 min.
4. Kavla degen till en rektangel, ca 65x20cm.
5. Fyllning: bred på smöret. Strö på socker och bär. Rulla ihop. Skär i ca5cm tjocka bitar, 15st.
6. Lägg ett bakpapper i en lite långpanna ca25x35cm.
Placera bullarna med lite luft emellan så att det finns plats att jäsa. Låt jäsa under duk i ca45min.
7. Pensling och garnering: pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca30 min.

Jag använde frysta blåbär och hallon, skulle nog ha tinat dom men det gick bra. Strödde över lite potatismjöl över bären. Och sen hade jag i vaniljsocker.
Det blev i alla fall super gott, säkert ännu godare med färska bär.


Strösselrutor!

Strösselrutor

ca 20 stycken
175grader 15-20 min

Kakan:
150 gram smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
50 gram smör
ca 4dl florsocker
ca 2 msk vatten
strössel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten.
Bred ut smeten i en långpanna ca35-25cm, eller 30-40cm
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Strax innan kakan är färdig börja med glasyren.

Glasyren:
Smält smöret till glasyren.
Tillsätt florsocker och vatten, rör slätt.
Ta lite i taget av vatten och florsocker , och rör ut till en jämn fast inte för tjock, då stelnar den väldigt snabbt och kan spricka sen.
Bred glasyren på kakan och strö över kakpynt.
Skär i rutor när glasyren har stelnat.
Njut!


Rulltårtsbakelse !

Rulltårtsbakelse!
Gjorde rulltårta fylld med drottningsylt.
Skar en bit rulltårta la på lite vaniljkräm och på med en rulltårtsbit.
På med vispad grädde, jordgubbar, hallon och blåbär, klart. Mums!

Recept på rulltårta:
3 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Sylt

Täck en plåt med bakplåtspapper eller smörgåspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop bakpulver och mjöl, innan du rör ner detta tillsammans med vattnet i äggsmeten. Bret ut smeten på plåten. Grädda i mitten av ugnen i 250° värme i ca 5 minuter. Gör under tiden iordning ett smörgåspapper lika stort som plåten. Strö socker över pappret. Stjälp upp den färdiga kakan över pappret med sockret. Dra sedan bort pappret som kakan gräddats på. Om pappret inte lossnar kan du pensla det med lite kallt vatten. Bred sylt i ett tunt lager över kakan och rulla ihop från långsidan. Om inte kakan ska ätas direkt rullar du ihop den med pappret till en rulle, som sedan, när den kallnat, kan förvaras i en plastpåse.


HallonMazariner!

HallonMazariner!
35-40st, liten långpanna 25x35cm,
175grader i 20min fallsen längst ner.

450g mandelmassa
150g mjukt smör
6 ägg
1 1/2dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Hallonglasyr:
7dl florsocker
4-5msk vatten
1 1/2dl hallonsylt (kan ute slutas)

Gör så här: använd matberedare.
1. Riv mandelmassan. Blanda den med smör i matberedare. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt mellan varje.
2. Blanda mjöl och bakpulver väl. Rör ner blandningen i mandelsmeten.
3. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en liten långpanna. Bred ut smeten i långpanna. Grädda kakan längst ner i ugnen ca20 min. Låt kakan svalna.
4. Hallonglasyr:
Blanda florsocker och vatten. Bred glasyren över kakan. Skeda hallonsylten över kakan. Rör försiktigt ut den i glasyren så ett lite marmorerat mönster. Låt glasyren stelna, ställen kakan i kylen så går det snabbare.
5. Skär kakan i rutor. Njut!!


RSS 2.0