Blåbärsmuffins!
Blåbärsmuffins!
200grader 18-20min
Ingredienser
125 gram smör
2.5 dl frainsocker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl blåbär
12 st bakformar
Instruktioner
1. Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen.
2. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12st stora pappersformar för muffins på en plåt.
3. Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i äggen, ett i taget.
4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvipen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.
5. Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.
6. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 18-20min i 200 grader.
Jag fick ut 22st.
Lite kola aktig i smaken pga farinsockret.
Glömmingetårta, en tårta med många olika namn...
Glömmingetårta!
Kaka
75 gram smör (eller margarin) rumstempererat
1 dl socker
4 st äggulor
1.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Maräng
4 st äggvitor
2 dl socker
1 påse flagad mandel 50g
Fyllning
3 dl grädde
1 liter skivade färska jordgubbar eller annan frukt som persikor, hallon, bananer..
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggen och lägg äggvitorna i en stor och gulorna i en liten skål.
2. Gör marängen först, så slipper du diska visparna emellan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker under vispning och vispa 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
3. Vispa rumstempererat smör (eller micra i 15 sekunder) och socker poröst. Tillsätt en gula i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och blanda ner med slickepotten.
5. Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ska vara tunt). Bred över marängen och strö över mandeln. Grädda 25 minuter i nedre delen av ugnen.
6. fyllningen: Vispa grädden och blanda den med bär eller frukt.
7. När kakan kallnat: Vänd den upp-och-ner på annan plåt med papper. (Lättast att lägga papper över kakan, sedan lägga plåten ovanpå och sedan vända). Dela på mitten (på bredden).
8. Lägg på fyllningen och vänd över den andra delen med hjälp av papperet under den så mandeln kommer uppåt igen.
Jag tyckte att den blev lite platt, nästa gång testar jag ett annat recept.
Det finns hur många recept som helst...
Men den var ändå super god , fylld med mandariner, Mums!
STORA Hallongrottor!
Stora Hallongrottor
15st, använd mazarinformar.
Ugnen 175grader, 15min.
Ingredienser
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mjukt smör Byt inte ut smöret mot margarin. Smör gör stor skillnad i detta recept.
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en bunke. Om du har möjlighet går det finfint att använda en assistent med degkrok.
Dela degen i två delar och rulla två längder och dela upp dem i ca 15 bitar.
Rulla varje bit och lägg dem i en metallformar.
Gör en liten grop med fingret mitt i kakan och fyll sedan gropen med hallonsylt.
Grädda i 175 grader i 15 minuter.
Skrädmjölsdrömmar!
Ugnen på 160 grader i 30 min.
Ca 30st
160g rumsvarmt smör
2dl socker
3dl skrädmjöl
2dl mjöl
1 1/2- 2 tsk hjorthornssalt ( luktar inte gott när det kommer i ugnen)
2tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna på bakbordet eller matberedaren ( den valde jag).
Arbeta ihop till en deg, dela i två delar och rulla till långa korvar.
Lägg dom brevid varandra och dela i 15 lika stora delar.
Rulla till en boll.
Lägg på plåten och platta till lite grann.
Grädda mitt i ugnen i 30 min.
Skrädmjölet smakar lite åt kolahållet..
Citronsockerkaka!
Gjorde den supergoda citronsockerkakan i dag recept:
Citronsockerkaka!
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
1 dl grädde
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.
Chokladmuffins, kladdkakemuffins !
Chokladmuffins, kladdkakemuffins :
Ugnen:200grader Ca10min
100g smält smör
2 ägg
2 1/2dl socker
1 1/2tsk vaniljsocker
1kryddmått salt
4msk kakao
2dl mjöl
1/2tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt övriga ingredienserna.
Blanda sist i smöret.
Fördela smeten i formarna,(jag använde muffinsplåt) fyll inte mer än 3/4.
Grädda mitt i ugnen ca10min
Lite kortare tid blir dom som kladdkakemuffins, lite länge som chokladmuffins
I dag blev mina mitt i mellan, skulle ha varit kladdkakemuffins men goda ändå
Recept från boken : Sju sorterskakor!
Cakepops!
Cakepops på oreokakor!
1 pkt oreokakor
50g cream cheese
(kladdigare kakor öka till 75g i stället)
Gör så här:
Krossa kakorna i en mixer eller liknande för att få en kladdig smuldeg.
Blanda ner cream cheese och rör om tills allt är blandat.
Rulla sedan bollar, ställ i kylskåpet och låt dom stelna lite(eller frysen , glöm dom bara inte)
Smält choklad och doppa dom och låt stelna lite innan man har på dekoration, annars sjunker det ner.
Vill man kan man byta ut oreokakor mot ballerinakakor mm
Mangopannacottapaj med hallonsås!
Mangopannacottapaj!
Pajdeg
12 st digestivekex
75 gram smält smör
Fyllning
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram mango eller annan frukt/bär
200 gram philadelphiaost
färska bär, till garnering
Tillagning
8-10 bitar:
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa mangon med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.
Hallonsås!
Hallon
Vatten
Florsocker
Tina hallonen, mixa Hallonen i mixer med lite vatten och florsocker efter smak. Vill man ha en slätsås, ta en fintrådigsil och sila i genom.
Citronmuffins!
Citronmuffins!
150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
skal av en citron
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Vispa smör och socker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner citron och mjölk. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner i smeten. Klicka ut i 12 st muffinsformar och grädda i 200 gr i ca 13 min.
När dom svalnat, vispade jag grädde hade i lite vaniljsocker och sen en skivad jordgubbe på, mums!